Сьогодні, 8 травня, у Кропивницькому апеляційномму суді відбулась друга частина засідання, де розглядали скаргу адвокатів Романа Червінського на дії суддів Кіровоградського районного суду 19 квітня. Тоді, без участі адвокатів, судді з прокурорами продовжили дію запобіжного заходу для Червінського – тримання під вартою – ще на два місяці, тобто до 17 червня 2024 року. Судді апеляційного суду відмовили у задоволенні апеляційної скарги, тобто Роман Червінський перебуватиме під вартою у СІЗО в Кропивницькому до 17 червня нинішнього року.

Акція "Червінському – свободу!"

Перед початком засідання біля приміщення Кропивницького апеляційного суду зібрались активісти, які прийшли підтримати Романа Червінського. Вони вважають, що ексрозвідника незаконно тримають під вартою понад рік.

Акція "Червінському – свободу!" Кропивницький

Акція "Червінському – волю!" Кропивницький

активісти у Кропивницькому підтримують Червінського

У залі суду люди співали гімн України і виголошували "Червінському – волю!".

співали гімн в Кропивницькому апеляційному суді

Роман Червінський подякував за підтримку. Розповів, в яких умовах перебуває у СІЗО в Кропивницькому.

Добрі умови, годують згідно дієти, дають сир. Проживу.

Клопотання про виклик свідка

Один з адвокатів Романа Червінського Костянтин Глоба просив суд запросити свідка у справі – Віктора Ганущака. Це керівник Романа Червінського, який може підтвердити, що спецоперація, в якій обвинувачується Червінський, була погоджена на найвищому рівні, сказав захисник.

Це нівелює той факт, що в обвинувальному акті вказано, що Червінський самовільно виконав комплекс дій по захопленню російського літака.

адвокат Червінського Костянтин Глоба

Ще один захисник Романа Червінського Андрій Йосипов додав, що свідок може підтвердити ініціювання проведення спецоперації з викрадення літака російської армії Службою безпеки України.

Андрій Йосипов захисник Червінського

Роман Червінський перебуває під вартою – безпідставно, сказав ще один його захисник Віктор Василюк.

Підстав для порушення кримінальної справи - немає, вона сфальсифікована і є політичним замовленням.

Прокурор Віктор Кобець сказав, що заперечує щодо допиту свідка Віктора Ганущака.

Докази, які він мав би надати, не досліджували. Його покази під час сьогоднішнього засідання не стосуються апеляційної скарги. Ця особа має бути допитана під час іншого судового засідання.

Колегія суддів у складі Петра Ремеза, Віринеї Кабанової і Руслана Бондарчука відмовили викликати свідка Ганущака. Активісти на таке рішення суддів виголошували "Ганьба!".

"Ухвала від 19 квітня – незаконна", – адвокати

Адвокатка Романа Червінського Людмила Куса вважає ухвалу Кіровоградського районного суду від 19 квітня про автоматичне продовження тримання під вартою незаконною.

Грубо порушено право на захист. Ухвала підлягає скасуванню. Суддя Ігор Гершкул зазначив, що оголошує перерву, але не сказав, що йде до нарадчої кімнати – це грубе порушення. Рішення про продовження строку тримання Романа Червінського під вартою ухвалили всупереч вимогам кримінально-процесуального кодексу України.

Людмила Куса захищає Червінського у Кропивницькому

Роман Червінський не міг захистити себе під час винесення ухвали, сказала адвокатка. Нагадала, що сторона захисту наполягає на тому, що склад суддів Кіровоградського районного суду був обраний незаконно. На даний час Роман Червінський перебуває на посаді заступника командира військової частини, додала адвокатка.

Нині треба захищати країну, бо війна, а ми тримаємо професійного військового під вартою.

Костянтин Глоба розповів, що 19 квітня він з Андрієм Йосиповим і Людмилою Кусою намагались потрапити на територію суду. Було зачинено. З його слів, вони звернулись до охорони, яка була за парканом, там посміялись і не пустили їх на територію. Хоча на той час Роман Червінський, прокурори і судді були там.

Ми викликали слідчо-оперативну групу. Їх на територію суду пустили не відразу. Ми заявили, що відбуваються незаконні дії щодо Червінського. "Ми позбавлені можливості встановити це, бо нас не пустили до нього", відповіли нам слідчі.

захисники Романа Червінського в суді Кропивницького

Тоді троє адвокатів надіслали електронне клопотання в суд, просили продовжити судове засідання.

Суд зафіксував, що отримав наше клопотання, але прикрився довідкою, що не працювала електронна база суду. Згодом база увімкнулась.

Єдиний доказ у справі

Ролик Росії про намір викрасти російський літак сторона обвинувачення використовує як єдиний доказ винуватості Червінського, розповів Костянтин Глоба. У обвинувальному акті йдеться про те, що Роман Червінський визначив місцем прийому літака – аеродром "Канатове", сказав адвокат.

З допиту свідка, який є у матеріалах справи, відомо, що військові Ганущак з Кривоножко на нараді визначили, що на аеродром мають приїхати ще 20 військовослужбовців. Не Червінський. Це відбулось 22 липня 2022-го (напередодні обстрілу – ред.) До того ж, у цей день ні повідомлень, ні дзвінків до російської сторони учасники спецоперації не здійснювали.

Висновки прокуратури про те, що Червінський перевищив службові обов’язки і організував передачу інформації росіянам – маніпулятивні, додав він. Також розповів, що до посадки російського літака готували три українських аеродроми.

Хто такий Червінський, щоб керувати трьома аеродромами? Це явно питання вищого керівництва. До того ж, ракети типу "Калібр", якими 23 липня 2022-го року обстріляли "Канатове", програмуються декілька днів, а супутникову аеророзвідку необхідно робити близько місяця. Якщо Червінський, як каже сторона обвинувачення, передавав інформацію росіянам, то що, він направляв ці ракети на себе, виходить?..

Чим апелював прокурор

Прокурор Віктор Кобець сказав, що це з вини адвокатів не відбулось засідання 19 квітня, на якому мали розглянути клопотання прокурорів щодо продовження строків тримання Романа Червінського під вартою.

 19 квітня у Кіровоградській області 6 разів оголошували повітряну тривогу. Сторона захисту умисно унеможливила проведення відповідного засідання, бо адвокати першими виходили із зали суду під час оголошення повітряної тривоги.

Додав, що допитані постраждалі військові стверджували, що отримали наказ від Романа Червінського приїхати на аеродром.

Наказом від 22.07.2022 за підписом Червінського було відряджено 20 військових з метою протидиверсійних заходів. Постраждалі військові допитані і їх покази підтверджують, що вони приїхали туди за наказом Червінського. Є висновок експертизи звукозапису, який підтверджує спілкування Червінського з російським пілотом.

Також сказав, що у матеріалах справи йдеться про те, що Головнокомандувач (на той час Валерій Залужний – ред.) не отримував інформацію щодо спецоперації про викрадення російського літака.

Головнокомандувач не видавав наказу про створення робочої групи, яка займається питанням переміщення російського літака на територію України.

На це Роман Червінський зауважив, що слідство маніпулює.

Залужний ухвалив рішення не повідомляти командування ССО про спецоперацію. Ганущак, мій безпосередній командир, доповідав йому напряму.

Після цього сторони перейшли до дебатів, а потім головуючий суддя надав право кожному з учасників засідання сказати заключну репліку. Це зробив Роман Червінський.

Два допити одного і того ж військового суперечать один одному. У першому він каже, що я не збирав на аеродромі військових, у другому свідчить про те, що я віддав такий наказ. Це доводить те, що на свідків тиснуть. І таких допитів, які суперечать один одному, у матеріалах справи багато.

Роман Червінський під вартою у Кропивницькому

Після цього судді пішли до нарадчої кімнати. Повернувшись, озвучили ухвалу, у якій йдеться про те, що рішення Кіровоградського районного суду лишається в силі, тобто Роман Червінський лишається під вартою.

Червінського лишили під вартою Кропивницький

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і по аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранення отримали 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Коли почали розгляд справи у Кропивницькому

Як писала Точка доступу раніше, справу Романа Червінського у Кропивницькому почали слухати 12-го квітня. Тоді мало відбутись підготовче засідання. Але, за клопотанням адвокатів Червінського, його перенесли. Захисники просили суд забезпечити явку усіх 17-ти потерпілих у цій справі, щоб з’ясувати, чи вважають вони себе потерпілими через дії Романа Червінського, на чому наполягають прокурори.

Засідання перенесли на 17-те число. Тоді адвокати просили суд розглядати справу не одноосібно, а колегіально, а ще призначити додаткового суддю. Суддя Ігор Гершкул підтримав клопотання в частині розгляду справи колегією з трьох суддів і відхилив клопотання щодо призначення додаткового судді. Підготовче засідання за нового складу суду призначили на 18 квітня.

18-го числа засідання знову не відбулось. Протягом п’яти годин розглядали клопотання адвокатів Романа Червінського. Зокрема, захисники клопотали про відвід колегії суддів, яку, за їхніми словами, призначили незаконно, а ще заявили, що заява одного із потерпілих у справі – підроблена. Щоб зафіксувати усе це, викликали патрульних поліцейських і слідчо-оперативну групу. Засідання перенесли на 19-те квітня.

Однак і наступного дня підготовче засідання не відбулось. Його намагались провести протягом шести годин. Після завершення четвертої за рахунком повітряної тривоги, у залі суду з’явились Роман Червінський, прокурори і судді. Адвокати Романа Червінського не прийшли. Суддя Ігор Гершкул поцікавився у сторін, чи можна провести засідання за такої явки учасників. Роман Червінський просив суд перенести засідання на понеділок, 22-ге квітня. Прокурор Віктор Кобець сказав, що без участі захисників Романа Червінського неможливо провести підготовче засідання. Під час виступу прокурора розпочалась повітряна тривога, Ігор Гершкул сказав, що засідання переносять (це було о 18:15 – ред.), на який день і час, не повідомив. О 21:46 захисник Романа Червінського Костянтин Глоба написав на своїй сторінці у соцмережі, що суд зачинився від адвокатів і ухвалює рішення без проведення засідання у справі.

У понеділок, 22 квітня, на сайті суду оприлоюднили інформацію про те, що Роман Червінський перебуває у СІЗО в Кропивницькому.

30 квітня у Кропивницькому апеляційному суді почали розгляд скарги адвокатів Романа Червінського щодо тримання його під вартою. Захисники мають намір оскаржити рішення Кіровоградського районного суду щодо застосування такого запобіжного заходу. Засідання тривало понад шість годин. Зрештою, колегія суддів підтримала клопотання адвокатів Романа Червінського перенести засідання. Адвокат Костянтин Глоба просив перенести засідання, бо його робочий час скінчився, його колега Андрій Йосипов додав, що для виступу кожного із захисників треба годину-півтори, тому слухання краще призначити на інший день.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою. Наступне засідання відбудеться у Кіровоградському районному суді 24 травня.

Читайте також: За фактом загибелі жінки у парку в Кропивницькому відкрили кримінальне провадження


Головне сьогодні